Pakowanie prozniowe trocin

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest narzędziem, którego działanie polega na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i wykonaniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki sposób pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie ciała i pilnuje je przed np. zmarzliną.

Ze względu na przeróżny typ produktów spożywczych, zaczynane są różne pakowaczki. I oczywiście produkty o znacznej wadze i pewnej konsystencji (mięsa) kierowane są w pakowarkach ze tradycyjnym zamknięciem próżniowym, artykuły o niskich rozmiarach i delikatne (chleb, jagody) zamykane są w pakowarkach z ręcznym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach jest ponad jakąś ogromną wartość - wygodne użytkowanie, a zatem energia i ciągłość pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to narzędzia komorowe - proste w średnich rozmiarach też jak narzędzia wolnostojące, wyposażone w spiżarnię lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Wygodne do kojarzenia ze względu na energia procesu (wprowadzenie do komory woreczka z efektem i otwarcie przyciskiem procesu odsysania powietrza) i możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Bierze się je stale w wysokich zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim koniec popularnym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Stanowią ostatnie urządzenia o niewielkich rozmiarach, w pakowaczce daje się koniec worka, i produkt jest poza urządzeniem. Pakowarki listwowe wykorzystuje się w polach domowych, niewielkich restauracjach lub małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki przygotowane są z doskonałej klas stali nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, każde bez wyjątku posiadają samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W współzależności od ilości i modelu pakowarki, listwy zgrzewające są nowe rozmiary, i wtedy z zmiany wpływa na wybór woreczków, w jakie stanowi pakowana żywność.